Одељење за истраживање и развој
у области говедарства
Рад одељења за истраживање и развој у области говедарства усмерен је ка испитивању и трансферу нових технологија у:
- експерименталној производњи у условима климатских промена,
- програму биолошки вредне хране,
- пројектовању и дигитализацији производње,
- одрживом сточарству и
- заштитити животне средине.
Истраживања Одељења за говедарство усмерена су на:
- побољшање производње млека и меса,
- примени нових биотехнолошких метода у репродукцији говеда,
- примени електрофорезе и полиморфизма протеина,
- истраживања у погледу технолошких решења држања, неге и експлоатације говеда,
- испитивање фенотипских и генетских параметара особина млечности и товних особина говеда и стварање оптималних модела укрштања и оплемењивања,
- развој и стварање нових метода и технолошких поступака у производњи меса и млека и
- истраживање нових технолошких процеса и њихово уводење у програм производње биолошки вредне хране.
Пратећи нове трендове у говедарству и сточарству, одељење за истраживања у говедарству бави се и испитивањем могућностима прилагођавања производње млека и говеђег меса новим климатским условима (порастом температуре, учесталом појавом олуја и елементарних непогода), дигитализацијом пољопривреде (употребом софтвера, апликација и дронова), прецизном пољопривредом, а све то како би се у оквирима одрживог сточарства добила биолошки вредна и здрава храна за широку употребу и при томе заштитила животна средина.