Лабораторија за хемијска и микробиолошка испитивања врши хемијска и микробиолошка испитивања хране биљног и анималног порекла, као и испитивања земљишта, у складу са важећом законском регулативом. Поред основних параметара квалитета Лабораторија врши и испитивања неопходна за израду нутритивне декларације производа, контролу постојећих декларација прехрамбених производа и хране за животиње, који се стављају у промет.
Дугогодишње искуство, одговарајућа опрема и специјализовани кадрови представљају гаранцију да ће све услуге које пружа Лабораторија, бити спроведене квалитетно и благовремено.
УСЛУГЕ КОЈЕ ЛАБОРАТОРИЈА НУДИ
МЕТОДЕ НА ОБИМУ АКРЕДИТАЦИЈЕ
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА ХРАНЕ ЗА ЖИВОТИЊЕ
- Одређивање садржаја натријум хлорида преко хлорида (волуметријски)
- Одређивање сировог пепела (гравиметријски)
- Одређивање садржаја влаге (гравиметријски)
- Одређивање садржаја масти (гравиметријски)
- Одређивање садржаја целулозе (гравиметријски)
- Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја протеина (волуметријски)
- Одређивање садржаја укупног фосфора (спектрофотометријски)
- Одређивање садржаја укупног фосфора у минералним хранивима (спектрофотометријски)
- Одређивање садржаја калцијума (волуметријски)
- Мерење активности уреазе (потенциометријски)
- Одређивање садржаја гвожђа, цинка, бакра, мангана, магнезијума и калцијума (метода ААС)
- Одређивање садржаја непротеинског азота (волуметријски)
МЕТОДЕ ВАН ОБИМА АКРЕДИТАЦИЈЕ
Анализе ван обима акредитације спроводе се искључиво након претходног договора са руководиоцем Лабораторије.
Молимо вас да пре доношења узорка или слања званичног захтева контактирате Лабораторију телефоном или е-маилом, како бисмо преиспитали могућност и услове извођења анализе.
Напомињемо да се анализе не раде за физичка лица, већ искључиво за правна лица.
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА ХРАНЕ ЗА ЖИВОТИЊЕ
- Одређивање минералних примеса и нечистоћа у хранивима
- Одређивање пепела растворљивог у HCl
- Одређивање уситњености смеше
- Одређивање киселинског степена
- Одређивање хектолитарске масе
- Израчунавање енергетске вредности хранива
- Сварљивост протеина у киселом пепсину
- Одређивање садржаја триптофана
- Одређивање Hg и Se хидридном техником (ААС)
- Одређивање шећера пре и после инверзије
- Одређивање скроба
- Одређивање каротина
- Одређивање нитрата
- Одређивање нитрита
- Одређивање цијановодоничне киселине
- НДФ
- АДФ
- Пуферни капацитет
- Одређивање садржаја укупног азота
МИКРОБИОЛОШКА АНАЛИЗА ХРАНЕ ЗА ЖИВОТИЊЕ
- Детерминација аеробних бактерија до сп.
- Детерминација анаеробних бактерија до сп.
- Број аеробних бактерија
- Број анаеробних бактерија
- Број и детерминација плесни
- Појединачни преглед на салмонелу
- Микробиолошки преглед сточне хране по Правилнику
- Квалитативно одређивање антибиотика и сулфонамида
- Стручно мишљење
- Стручно мишљење доктора специјалисте
- Микробиолошке анализе стајског ђубрета (комбинација 1)
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА МЕСА
- Одређивање садржаја воде
- Одређивање садржаја масти (по Soxlet-у)
- Одређивање садржаја беланчевина
- Одређивање садржаја минералних материја
- Одређивање садржаја гвожђа, цинка, бакра, мангана, магнезијума, калијума, натријума, калцијума, живе, селена (метода ААС)
- Одређивање броја ТБК
- Одређивање маснокиселинског састава меса
- Одређивање способности везивања воде
- Одређивање дебљине мишићних влакана
- Одређивање губитка тежине (кало) при топлотној обради меса- кувањем
- Одређивање губитка тежине (кало) при топлотној обради меса- печењем
- Одређивање губитка тежине (кало) при цеђењу
- Одређивање губитка тежине (кало) при одмрзавању
- Органолептичка оцена меса: свежег (боја, структура, мирис)
- Органолептичка оцена термички обрађеног меса (мирис, укус, мекоћа, сочност)
- Одређивање односа ткива у троребарном исечку
- Одређивање мекоће меса
- Одређивање садржаја пигмената у месу
- Одређивање pH вредности меса – директно у месу
- Одређивање pH вредности меса – у воденом екстракту
- Одређивање садржаја хидроксипролина (везивног ткива)
- Одређивање садржаја триптофана
- Дисекција полутки свиња
- Дисекција бута
- Преглед меса на трихинелозу
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА ПРОИЗВОДА ОД МЕСА
- Одређивање садржаја воде
- Одређивање садржаја масти (по Soxlet-у)
- Одређивање садржаја беланчевина
- Одређивање садржаја минералних материја
- Одређивање садржаја гвожђа, цинка, бакра, мангана, магнезијума, калијума, натријума, калцијума, живе, селена (метода ААС)
- Одређивање маснокиселинског састава
- Одређивање способности везивања воде (месна емулзија)
- Одређивање стабилности месне емулзије
- Одређивање садржаја кухињске соли
- Одређивање садржаја нитрита
- Одређивање садржаја укупног фосфора
- Одређивање скроба
- Одређивање садржаја хидроксипролина (везивног ткива)
- Одређивање губитка тежине (кало) при топлотној обради – кувањем
- Одређивање губитка тежине (кало) при топлотној обради – печењем
- Одређивање губитка тежине (кало) при топлотној обради – пржења
- Одређивање броја ТБК
- Одређивање пероксидног броја
- Одређивање киселинског степаена
- Одређивање сапонификационог броја
- Одређивање јодног броја
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА МАСТИ
- Одређивање садржаја воде у масти
- Одређивање пероксидног броја
- Одређивање киселинског степаена
- Одређивање сапонификационог броја
- Одређивање јодног броја
- Одређивање броја ТБК са екстракцијом масти
- Одређивање маснокиселинског састава
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА ЗЕМЉИШТА
- Одређивање количине укупног азота
- Одређивање количине усвојивог азота
- Одређивање количине усвојивог фосфора
- Одређивање количине усвојивог калијума
- Одређивање количине хумуса
- Одређивање количине CaCO3
- Одређивање количине минералних материја
- Одређивање количине воде
- Одређивање pH вредности